oorsprong

Klimaat

Branden

Het bonenonderzoek

Op de afdeling Research & Development krijgen de Master Blenders, die feilloos weten wat een goede koffie is en waar deze aan moet voldoen, de opdracht om nieuwe melanges te ontwikkelen. Vreugdenhil: “Om bijvoorbeeld een krachtige variant te maken bekijken wij welke koffies beschikbaar zijn en welke smaak gewenst is; deze zaken zijn van groot belang. Het gaat ons om een zo vol en krachtig mogelijke smaak in het kopje te krijgen. De bonen kunnen de gewenste sterkte zeker waarmaken. Dat zijn Arabica’s met hele intense, volle aroma’s; Sumatra’s en India’s. Maar ook Robusta-bonen met flink wat power en een fijne bitterheid.”

Ambachtelijk branden

Wanneer bepaald is van welke bonensoorten gebruik wordt gemaakt, begint het brandingsproces. Vreugdenhil licht toe hoe de bonenmonsters op ambachtelijke branders worden gebrand.

“De bonen worden lekker donker en intens gebrand, want daar krijgen ze meer intensiteit van. En, we branden de koffies ook nog eens extra lang, langzaam en door en door egaal. Zo worden de aroma’s tot in de kern omgezet in de gewenste smaak en bereiken we de juiste harmonie van power uit de koffieboon én uit de branding."

Zintuigen

UTZ Certified